BURRITO: brzo, jednostavno i ukusno
Da li ste znali da Burrito na španskom jeziku u stvari znači “mali magarac”? Ukusnim rolnicama je to ime verovatno pripalo zbog oblika i sličnosti sa bisagama kojima su kitili magarence na teritoriji Meksika i Teksasa početkom 19. veka. Zbog svoje prvobitne rasprosranjenosti, ovo jelo spada u takozvanu Tex Mex kuhinju – tesnoj i saradnji sklonoj fuziji američke i meksičke.
Pamtite: najrazličitije salse (Tartar Sos, Tzaziki, Preliv sa renom, pa čak i Cezar Salatni Preliv, sa buritom su predobri), najrazličitija mesa (od mlevenog svinjskog i junećeg do kockica ćuretine pa čak i pačetine), o sirevima da i ne počinjemo, guakamole, sveže povrće, grilovano povrće, zelena salata, masline , tunjevina, kapare, na suncu sušen paradajz, balkanski prebranac (o, da!), škampi, kajgana, sve vrste paprika i papričica, tetkin ćušpajz, ajvar kad smo već kod toga, rukola i sve ono što uglavnom imate čak i “kad nemate ništa za jelo u kući”.
Mleveno juneće i svinjsko meso
Beli i crni luk (kombinacija klasičnog i kapule)
Crni pasulj (najbolje je i najjednostavnije osloniti se na konzervirane varijante pasulja)
Na “žilijen” iseckana crvena paprika babura
Pregršt peršuna i zelene salate
Na već proprženi luk dodati prethodno malo nauljeno meso i malo soli. Kada meso dobije boju, ubacivati jedan po jedan sastojak i po slobodnoj proceni ali i afinitetu prema hrskavosti paprike recimo, dodati sveže iseckan paradajz i njegov sok. Tako sjedinjen nadev krčkati sve dok se miris ne proširi dovoljno da komšija “slučajno” svrati po šrafciger. Kada se ohladi, dodati
Za to vreme, tortilju pripremite tako što ćete je zagrejati na tiganju sa par kapi ulja, kako bi omekšala i pojačala ukus. Poređajte zatim punjenje kao što bi pismo leglo u kovertu, po sredini, savijte levi i desni kraj kao da želite da ušuškate nadev i zatim urolajte kao srpske bake i mame palačinku. Preko možete otopiti sir ili preliti pavlakom i majonezom. Sa strane obezbedite dosta zelene salate i začinite je Omegol uljem koje zadovoljava čak 50% dnevnih potreba za vrednim vitaminom E! Postavite ekstra tanjir za komšiju i uživajte u lepoti i širini naše šarene planete i kako je meksička kuhinja završila na srpskoj trpezi!
-
Коментари
Постави коментар